Ślad wodny, czyli suma zużytej wody - Nowiny Zabrzańskie

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuj pliki Cookies
Więcej informacji

Ślad wodny, czyli suma zużytej wody

ŚLAD WODNY (Water footprint) – jest to całkowita objętość wody potrzebna do wyprodukowania danego produktu, obejmująca cały proces jego powstania od surowców pierwotnych, po ich przetworzenie, aż po produkt końcowy. Jest to również ilość wody potrzebna do zneutralizowania zanieczyszczeń powstających w całym tym procesie. W kalkulacjach tych uwzględnia się tylko zasoby wody słodkiej, wody słone nie są uwzględniane.

W Polsce przyjmuje się, że średnia wartość śladu wodnego przeciętnego gospodarstwa domowego to od 350 do 400 litrów każdego dnia. Dla porównania w Etiopii jest to 15 litrów.5x10_zpwik_slad_grafika Największe zużycie wody występuje w sektorze rolniczym. Jest to aż 92 proc. światowego rocznego zużycia wody. Na drugim miejscu jest przemysł – 4,4 proc. Zużycie wody w gospodarstwach domowych stanowi 3,6 proc. całkowitego zużycia na świecie.

Co można zrobić, aby oszczędzać wodę i ograniczyć ślad wodnyNikt nie osiągnie zerowego śladu wodnego z żywności, ponieważ każdy musi jeść. Mimo to, wybory dotyczące tego, jak i co jeść, mogą pomóc w ogólnym oszczędzaniu wody do produkcji żywności.

Zostań świadomym i odpowiedzialnym konsumentem

  1.    Ogranicz konsumpcję, kupuj rozsądnie i artykuły o jak najniższym śladzie wodnym.

  Czy wiesz, że potrzeba ok. 6800 litrów wody na wyhodowanie bawełny potrzebnej do wyprodukowania pary jeansów, a kolejne 1400 na zwykły T-shirt? Nie ważne jak duża jest obniżka, dodatkowa para jeansów nie jest tego warta. Wybieraj producentów, którzy dbają o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcji.

  2.    Marnotrawstwo żywności to również marnotrawstwo wody i większy ślad wodny. Nie marnuj jedzenia.

  Produkcja żywności stanowi obciążenie dla środowiska, między innymi poprzez nakłady wody i energii, które są marnotrawione wraz z wyrzuconą żywnością. W Europie wyrzuca się średnio ok. 179 kg żywności/osobę rocznie. Według Greenpeace Polska rocznie w Polsce marnuje się aż 9 mln ton żywności. Wyrzucamy głównie pieczywo (51%), wędlinę (49%), warzywa (33%), owoce (32%) oraz jogurty (16%). Żywność ląduje w koszu przede wszystkim przez nieprzemyślane, za duże zakupy oraz zakończenie terminu przydatności do spożycia. Ponieważ do produkcji żywności potrzeba dużo wody, zasobów, takich jak paliwa, ziemia i praca, marnowanie żywności ma poważne konsekwencje. Skutki takiego marnotrawstwa odbijają się na domowym budżecie, mają również wymiar ekonomiczny, społeczny i ekologiczny. Czynności takie jak sporządzanie listy potrzebnych artykułów przed dokonaniem zakupów, planowanie posiłków, zużywanie resztek i kompostowanie, spowodują zmniejszenie ilości żywności i wody, która jest marnowana na co dzień.

  3.    Ogranicz spożycie mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego

  Ponieważ produkty mięsne i zwierzęce mają wysoki ślad wodny, spożywanie mniejszej ich ilości może być dobrą strategią zmniejszania ilości wody potrzebnej do zaspokojenia codziennych potrzeb żywieniowych. Nie oznacza to pomijania mięsa w diecie, ale również spożywanie mniejszych porcji. Spróbuj zorganizować bezmięsne dni w tygodniu, a automatycznie zredukujesz zużycie mięsa. Jedz białka z różnych źródeł, nie dostarczaj sobie białka wyłącznie z mięsa. Ten ważny składnik znajdziesz też w warzywach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach.

  4.    Korzystaj z wody z kranu

  Na wyprodukowanie litra wody butelkowanej potrzeba ponad 2 litry wody związane z produkcją butelki i jej transportem. Uzdatniając wodę w domu, korzystając z dzbanka filtrującego wodę lub butelki z filtrem węglowym oszczędzisz wodę, pieniądze i środowisko.

  5.    Załóż ogród ekologiczny

  Podstawą naturalnego ogrodu jest odpowiednie skomponowanie jego elementów, tak żeby stał się częścią większego, naturalnego ekosystemu, niewymagającego nadmiernej pielęgnacji czy podlewania. Jeżeli już stosujesz systemy nawadniania roślin dokładnie i regularnie sprawdzaj, czy zawory, węże i połączenia nie przeciekają, przez co tracisz wodę. Znalazłeś wyciek? Po prostu napraw go i oszczędzaj wodę. Chcesz być bardziej eko? Umieść w swoim ogrodzie duże wiadro do zbierania wody deszczowej, a gdy przyjdzie czas podlewania po prostu przelej ją do konewki i nawodnij rośliny. Za pomocą tak zebranej wody możesz oszczędzić miesięcznie kilkaset litrów.

Swój indywidualny ślad wodny możesz obliczyć pod adresem: https://waterfootprint.org

 

tekst promocyjny, płatny


Wstecz

Wasze komentarze (0)

Dodaj komentarz



Current month ye@r day *